Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po mostě mezi Ruskem a Krymem už jezdí doprava

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Moskva - Krymský most, který spojuje ruskou pevninu s anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym, se dnes poprvé otevřel pro běžnou dopravu. Provoz byl zahájen už brzy ráno a ujít si ho nenechali mimo jiné ani stovky motorkářů z ruského nacionalistického klubu Noční vlci, uvedla ruská média.

Most na anektovaný poloostrov v úterý slavnostně otevřel ruský prezident Vladimir Putin, který společně s kolonou stavbařské techniky za volantem kamionu Kamaz přejel po 19kilometrovém mostu z jednoho černomořského břehu na druhý.

Podle agentury TASS dnes po mostě za prvních 12 hodin provozu projelo více než 14.000 dopravních prostředků. Projektovaná propustnost je přitom 40.000 automobilů během 24 hodin. Kromě automobilistů vyrazili na cestu přes most i někteří cyklisté nebo řidiči čtyřkolek, píše na svém webu rozhlasová stanice Echo Moskvy.

Během dne zaznamenala média také první porušování dopravních předpisů, kterého se dopustili někteří motorkáři z klubu Noční vlci. Ti se při své cestě na druhý břeh na mostu zastavili, aby si udělali společnou fotografii, čímž blokovali dopravu.

Stavba mostu, která se stala pro Kreml prioritou, byla zahájena v únoru 2016 a podle oficiálních údajů přijde Rusko na 228 miliard rublů (téměř 80 miliard korun). V médiích se ale spekuluje, že skutečné náklady jsou ještě daleko vyšší. Příští rok má být také dokončena železniční trať.

Témata:  Krym Rusko doprava mosty obecně Ukrajinská krize auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy