Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf Facebooku bude europoslancům vysvětlovat zneužití dat

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Šéf americké společnosti Facebook Mark Zuckerberg je ochoten setkat se s poslanci Evropského parlamentu (EP) a hovořit s nimi o skandálu kolem zneužití dat desítek milionů uživatelů stejnojmenné sociální sítě konzultantskou společností Cambridge Analytica.

Podle dnešního sdělení předsedy EP Antonia Tajaniho by mohl Zuckerberg do Bruselu přiletět už příští týden. Zuckerberg před časem vypovídal na veřejném slyšení před americkými senátory ve Washingtonu. Schůzka s představiteli europarlamentu by se měla ale uskutečnit za zavřenými dveřmi.

"Naši občané si zaslouží úplné a detailní vysvětlení," uvedl Tajani v prohlášení na twitteru. "Vítám rozhodnutí Marka Zuckerbega, že osobně předstoupí před zástupce 500 milionů Evropanů. Je to krok správným směrem k obnovení důvěry," dodal předseda EP.

S Zuckerbergem by se podle Tajaniho měli setkat kromě Tajaniho také předsedové jednotlivých parlamentních frakcí a předseda a zpravodaj výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Podle zdroje agentury AFP by měl Zuckerberg s představiteli europoslanců hovořit na takzvané konferenci předsedů, která se tradičně koná ve čtvrtek.

Předseda liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt už na twitteru napsal, že bude setkání s šéfem Facebooku bojkotovat, pokud se bude skutečně konat za zavřenými dveřmi. "Musí to být veřejné slyšení - proč ne Facebook Live?" uvedl s odkazem na službu sociální sítě zajišťující živý přenos.

Evropský parlament se několik týdnů pokoušel Zuckerberga přimět k tomu, aby přijel do Bruselu vysvětlit kauzu kolem zneužití dat téměř 90 milionů uživatelů facebooku firmou Cambridge Analytica, která se podílela na volebních kampaních v několika zemích světa, údajně i v Česku. Podle AFP bylo mezi postiženými uživateli také 2,7 milionu občanů EU. Zuckerberg se nejprve pokoušel vyslat místo sebe svého zástupce pro styk s veřejností Joela Kaplana.

O účast na slyšení před poslanci žádal Zuckerberga před časem i britský parlament. Mediálnímu výboru ale nakonec na otázky odpovídal jen technologický ředitel Facebooku Mike Schroepfer.

Témata:  Facebook Mark Zuckerberg 1 EU europoslanci Cambridge Analytica

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy