Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt otevírá hranici s Gazou. Z humanitárních důvodů a na celý ramadán

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Káhira - Egypt na celý postní měsíc ramadán, který začal ve čtvrtek, otevřel přechod Rafáh na hranici s Pásmem Gazy. Na twitteru to oznámil prezident Abdal Fattáh Sísí. Egyptská hranice s palestinskou enklávou většinou zůstává uzavřená. Podle agentury AP půjde o nejdelší nepřerušené otevření Rafáhu od roku 2013.

Tento krok je humanitárním gestem během ramadánu, kdy Egypt umožní obyvatelům Pásma Gazy volně opouštět a vracet se zpět do enklávy, která je pod vládou radikálního islámského hnutí Hamás, a od roku 2007 je do značné míry odříznuta od světa egyptsko-izraelskou blokádou.

Sísí otevření Rafáhu oznámil ve čtvrtek večer jen několik dní poté, co během hromadných protestů na hranicích Gazy izraelské síly zastřelily 59 Palestinců a dalších 2700 zranily.

Palestinci v Gaze manifestují od konce března za ukončení blokády a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli. Izraelské bezpečnostní složky od té doby zabily více než 110 palestinských demonstrantů - většinu z nich v pondělí, kdy byla otevřena americká ambasáda v Jeruzalémě.

Americký zastupitelský úřad byl přesunut z Tel Avivu poté, co americký prezident Donald Trump loni v prosinci Jeruzalém označil za hlavní město Izraele. Převážně arabský východní Jeruzalém, který Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval, si Palestinci nárokují jako hlavní město svého budoucího státu. Krok Spojených států je proto hluboce rozhořčil.

Rozhodnutí Washingtonu se rovněž setkalo s hlasitou kritikou mnoha arabských zemí a několik evropských států vyjádřilo obavy, že Trumpův krok zbrzdí mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Izrael tvrdé zákroky proti Palestincům v Gaze hájí tím, že radikální hnutí Hamás, které v enklávě vládne, chce protesty využít k útokům na Izrael.

Sísí na twitteru napsal, že otevření přechodu má pomoci "zmírnit tíživou situaci bratrů v Pásmu Gazy". Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja dnes uvedl, že otevření Rafáhu bylo výsledkem rozhovorů s egyptskými představiteli, které se uskutečnily o víkendu v Káhiře. "Výsledky těchto jednání vidíme v krocích, které Egypt přijal, a doufáme, že budou pokračovat a nadále se rozvíjet a sílit," řekl Haníja během dnešních modliteb v Gaze.

Rafáh byl otevřen už od soboty, takže Sísího oznámení je technicky vzato prodloužením doby, po kterou budou moci Palestinci z Pásma Gazy volně překračovat hranici. Podle egyptských úřadů ve středu prošlo přes Rafáh 510 lidí - valná většina z nich směrem z Pásma Gazy do Egypta. Ve čtvrtek překročilo přechod z Egypta do Gazy 541 lidí spolu s desítkami nákladních automobilů naložených cementem, ocelí, motory a lékařskou a potravinovou pomocí od Červeného půlměsíce.

Pásmo Gazy je hustě zalidněný, úzký pobřežní pás země vklíněný mezi Izrael a Egypt. Po více než desetiletí vlády Hamásu jsou životní podmínky většiny obyvatel neradostné. Nezaměstnanost převyšuje 40 procent, voda z vodovodu se nedá pít a elektřina funguje pouze několik hodin denně. Nemocnice trpí neustálým nedostatkem zdravotnického materiálu, dovoz i vývoz zboží je omezen a některé části území stále čekají na obnovu po konfliktu s Izraelem z roku 2014.

Témata:  Egypt ramadán muslimové Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) hranice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy