Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO údajně věděli o novičoku už v 80. letech

NATO
NATO
Foto: NATO

Berlín - Několik členských zemí Severoatlantické aliance vědělo už v 80. letech o nervově paralytické látce novičok, kterou byl podle Británie v březnu otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Napsal to dnes server Spiegel Online.

Teprve ve středu přitom německá média informovala, že německá zpravodajská služba BND získala během tajné akce v 90. letech vzorky novičoku, o kterém následně hrdě informovala spojence. Ti ovšem o látce měli podle Spiegelu dávno detailní informace.

Podle středeční zprávy německých médií se Spolkové zpravodajské službě (BND) podařilo v 90. letech navázat spolupráci s ruským vědcem, který propašoval z Ruska do Německa vzorek novičoku. Po analýze ve švédské laboratoři tehdejší německý kancléř Helmut Kohl informoval o nervově paralytické látce spojence. Ve středu německá média ze získaných informací vyvozovala, že BND "výrazně" přispěla k tomu, že měly západní státy od 90. let informace o novičoku i jeho vzorky.

Časopis Spiegel dnes ale informoval, že německé zpravodajce čekalo v 90. letech zklamání, když jim spojenci řekli, že o látce vyvíjené v 70. a 80. letech v Sovětském svazu již dávno vědí. Odměnou za přísně tajnou zpravodajskou akci, která skrývala řadu diplomatických i právních nástrah, Němcům bylo aspoň to, že se mohli stát součástí pracovní skupiny států NATO, které novičok zkoumaly. Kromě nich ve skupině, která byla po čase rozpuštěna, byly i USA, Kanada, Británie, Nizozemsko a několik dalších zemí.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) novičok

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy