Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František příští měsíc jmenuje čtrnáct nových kardinálů

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František příští měsíc jmenuje čtrnáct nových kardinálů. Oznámil to dnes v projevu k poutníkům a turistům na Svatopetrském náměstí. Jmenování, podle vatikánských pozorovatelů překvapivé, má hlava římskokatolické církve v plánu učinit 29. června.

Mezi budoucími kardinály bude podle agentury AP arcibiskup Konrad Krajewski, který ve Vatikánu proslul péčí o bezdomovce, chudé a sociálně vyloučené. Krajewski bývá označován za "papežova almužníka" a ztělesňuje důraz, který František klade na sociální rozměr působení církve.

Červený kardinálský klobouk čeká rovněž na preláty z japonské Ósaky a italské obce L'Aquila, která se stále vzpamatovává ze zemětřesení v roce 2009. Kardinály se stanou i španělský biskup Luis Ladaria Ferrer, který stojí v čele Kongregace pro nauku víry, a místopředseda vatikánské vlády Giovanni Angelo Becciu.

Kardinálové tvoří elitu katolických duchovních, jsou považováni za nejbližší poradce papeže. Jsou-li mladší 80 let, mohou se stát členy takzvané konkláve, sboru pro papežskou volbu. František dosud obdařil kardinálským titulem 60 duchovních.

Témata:  Papež František křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy