Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko má diskriminační azylový systém. Takhle to dál nejde, volají odborníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Madrid - Amnesty International (AI) vyzvala v úterý Španělsko, aby reformovalo azylový systém, který organizace označila za „neefektivní, zastaralý a diskriminační", a kvůli kterému země přijala „trapně" nízký počet uprchlíků.

Organizace po rozhovoru s více než 80 žadateli o azyl a po návštěvě několika přijímacích středisek dospěla k závěru, že tito lidí čelí dlouhému – často několik let trvajícímu – čekání na to, až se jejich případy projednají. Během té doby se potýkají s nedostatečnou finanční podporou, kvůli které často skončí na ulici.

„Existují vlády, jako je to naše, které nemají vůli uprchlíky přijímat, a to navzdory veřejnému mínění, které je chce jako celek přijmout. Stejně jako je chce přijmout většina regionální veřejné správy," uvedl šéf Amnesty International Španělsko Esteban Beltran.

Španělsko v roce 2015 udělilo azyl 1030 žadatelům – ať už získali statut uprchlíka nebo druhotnou ochranu. Právě takový počet žadatelů tedy může legálně zůstat v zemi. Vyplývá to ze statistik agentury Eurostat. Pro porovnání – Francie přijala více než 26 tisíc žádostí, Bulharsko 5605. A nejvíce zasažené Německo přijalo 140 tisíc žádostí.

Španělsko je také jednou z evropských zemí s nejnižší mírou žádostí o azyl. Loni do zemí Evropské unie dorazilo asi 1,3 milionu uprchlíků, Španělsko se zavázalo přijmout více než 17.000 uprchlíků z táborů uvnitř i vně Evropské unie. Přijala jich zatím jen minimum a i tito „šťastlivci" měli podle AI štěstí, protože si museli projít „těžkým bojem".

Podle pravidel mohou žadatelé o azyl zůstat v přijímacích střediscích po dobu až devíti měsíců. Pak jsou ale vyhnáni do světa, obdrží finanční pomoc na nájemné a další nezbytnosti na dalších šest měsíců, ti nejzranitelnější z nich až na měsíců jedenáct. A pak veškerá pomoc končí.

AI Španělsko tvrdí, že doposud země nabídla azyl jen 208 lidem, zavázala se však do roku 2017 přijmout 1.884 žadatelů o azyl. „Existují lidé, kteří čekají léta než bude jejich žádost vyřízena," říká Virginia Alvarezová z AI. Do té doby, říká Amnesty, jsou někteří z nich nuceni žít na ulici - nebo zkusit své štěstí v jiných zemích.

Systém je prý diskriminační také proto, že žádosti syrských žadatelů o azyl jsou často řešeny rychleji než lidí ze subsaharské Afriky. „Systém takto nemůže dál fungovat," dodal Beltran, Který zároveň vyzval novou vládu, který bude zvolena v červnu, aby vše změnila.

Témata:  uprchlíci Španělsko AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy