Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Damašku zatím platí příměří, Asadova armáda chystá úder proti zbytku IS

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda dnes potvrdila, že od neděle platí krátkodobé příměří, které má umožnit evakuaci civilistů z oblasti u Damašku, kterou vojensky kontroluje radikální skupina Islámský stát (IS). Podle syrských zdrojů příměří vyprší v poledne místního času (11:00 SELČ) a hned potom chce vojsko obnovit ofenzívu proti IS.

Příměří se podle armády týká oblasti Hadžar al-Asvad. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) už v neděli informovala o evakuaci, ale syrské státní sdělovací prostředky její zprávu až dosud nepotvrdily.

SOHR nyní oznámila, že z Hadžar al-Asvadu začaly ráno odjíždět autobusy a míří do východní Sýrie, kde působí IS.

Tato skupina, která roku 2014 obsadila sever Iráku a Sýrie a v Iráku byla poražena loni, v Sýrii ovládá kromě malé části damašského předměstí ještě dvě pouštní oblasti na východě, napsala agentura Reuters. Další skupina, která se k IS hlásí, drží menší území na syrském severozápadě.

Syrská armáda v dubnu osvobodila od povstalců oblast u Damašku - východní Ghútu - ale stále bojuje proti IS jižně od města o Hadžar al-Asvad a přilehlý Jarmúk, kde je tábor pro palestinské uprchlíky.

Izraelské sdělovací prostředky informovaly o explozích, jež byly slyšet v noci na dnešek jižně od Damašku. Jejich původ zatím není jasný. Exploze byly slyšet ze zařízení využívaného íránskými jednotkami působícími v Sýrii. Informovala o tom arabská redakce Sky News, ale jiné zdroje to nepotvrdily.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy