Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby ve Slovinsku zřejmě vyhraje expremiér, který hraje na protiuprchlicku notu

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lublaň - Dva týdny před parlamentními volbami ve Slovinsku přisuzují nejnovější průzkumy největší šance na vítězství Slovinské demokratické straně (SDS) bývalého premiéra Janeze Janši. Ale ani ta se očividně neobejde bez koaličních partnerů. Hlavní formace dosavadní vládní koalice Strana moderního centra (SMC) premiéra Mira Cerara je v sondážích mínění nadále až čtvrtá.

Podle ankety společnosti Mediana Pulse by SDS volilo 14,9 procenta dotázaných voličů a podle společnosti Parcifal dokonce 17,2 procenta. Janšově straně zjevně pomohlo, že se v migrační problematice - ve Slovinsku rovněž velmi citlivé - hlásí k postoji zemí visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko), které odmítají Evropskou komisí prosazované kvóty přerozdělování migrantů a dávají přednost lepší ochraně hranic EU.

Na druhém místě se v průzkumech drží neparlamentní strana Kandidátka Marjana Šarece (LMŠ) s odhadovanou podporou 9,7, respektive 12,2 procenta voličů. Doposud působila jen na lokální úrovni. Šarec překvapil v loňský prezidentských volbách, když se dostal do druhého kola s prezidentem Borutem Pahorem, jehož vítězství se čekalo už v prvním kole. Šarec s ním sice prohrál, ale podpořilo ho 47 procent hlasujících.

K tomu, aby se dostaly do Národního shromáždění, musejí strany získat minimálně čtyři procenta hlasů. To by se podle aktuálních průzkumů mínění podařilo ještě členům dosavadní vládní koalice - Cerarově SMC a Sociálním demokratům (SD). Jedna sondáž dává šanci i slovinské Levici. Třetí člen vládní koalice, Demokratická strana důchodců Slovinska (DeSUS), by už stanovený práh nepřekročil.

Parlamentní volby se ve Slovinsku uskuteční v předčasném termínu v neděli 3. června. Cerar v polovině března podal demisi a prezident Pahor se rozhodl, že sestavením nového kabinetu jiného kandidáta nepověří. Premiér odstoupil kvůli rozhodnutí nejvyššího soudu zrušit výsledek referenda, v němž byl schválen železniční projekt za miliardu eur (25,4 miliardy korun).

Do volebního klání se přihlásilo 25 politických formací. Podle sdělení ústřední volební komise bude o 90 mandátů usilovat kolem 1600 kandidátů; dvě křesla jsou však vyhrazena zástupcům národnostních menšin - italské a maďarské.

Témata:  Slovinsko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy