Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsné obvinění: Američané prý chtějí svrhnout íránský režim

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Teherán dnes obvinil Spojené státy ze snahy změnit režim v Íránu. Agentura Reuters citovala nejmenovaného íránského činitele, který takto reagoval na dnešní hrozbu nového amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, že Írán pozná nevídaný finanční tlak. Podle Teheránu chtějí Američané donutit Írán ke kapitulaci.

"Amerika chce vyvíjet tlak na Írán, aby kapituloval a přijal její nezákonné požadavky," citovala agentura Reuters svůj zdroj. Podle něj "Pompeovy výroky ukázaly, že Amerika určitě chce změnu íránského režimu".

Pompeo o nejtvrdších sankcích, jaké byly dosud vůči Íránu uplatňovány, hovořil při představování nové doktríny americké zahraniční politiky. Podle médií je už nyní pravděpodobné, že některé z amerických podmínek jsou pro Írán nepřijatelné.

Prezident Donald Trump před dvěma týdny oznámil, že USA odstupují od mezinárodní dohody s Íránem, která umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Íránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky. Pompeo dnes zdůraznil, že tohoto cíle - tedy že Írán nezíská jadernou zbraň - lze dosáhnout prostřednictvím tlaku na Teherán, tedy i bez uvedené úmluvy.

Ostatní signatáři dohody s Íránem (Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo, Evropská unie) dali v posledních dnech Teheránu najevo, že ujednání z roku 2015 chtějí dodržovat i po americkém odchodu.

Témata:  Hasan Rúhání Írán USA Mike Pompeo diplomacie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy