Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bernie Sanders chce být ještě jednou senátorem

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Burlington - Nezávislý americký senátor Bernie Sanders se bude v letošních doplňovacích volbách ucházet o třetí šestiletý mandát. Šestasedmdesátiletý politik, který před dvěma lety bojoval o demokratickou nominaci na kandidáta na prezidenta s bývalou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, působí v Senátu za stát Vermont už od roku 2006.

Sandersovi spolupracovníci hodlají spustit předvolební kampaň v červnu sérií shromáždění ve Vermontu, uvedla agentura AP. Sanders řekl, že letošní volby představují zlomový bod v historii USA. Lidé podle něj musejí tvrdě bojovat za agendu, která je funkční pro pracující. Na seznamu potenciálních uchazečů o demokratickou nominaci na kandidáta na prezidenta zůstává Sanders i v příštích prezidentských volbách v roce 2020.

Sanders patří v USA k nejpopulárnějším politikům. Oficiálně demokratem není, ale ve své politické kariéře s nimi úzce spolupracuje. Uznání se mu dostává i od velké části republikánů.

Letos v listopadu se ve volbách obmění třetina Senátu a celá Sněmovna reprezentantů. Voleny budou i desítky guvernérů a parlamenty jednotlivých amerických států.

Témata:  Bernie Sanders USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress) volby Senát USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.