Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad postupuje: Syrská policie se vrátila do oblastí u Damašku

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Jarmúk u Damašku, který v pondělí osvobodila syrská armáda od radikálů, je neobyvatelný a palestinští uprchlíci, kteří tam v minulosti žili, se tam teď budou moci těžko vrátit. Oznámila to dnes OSN. Do Jarmúku a dalších oblastí na jižním okraji Damašku dnes vjela syrská policie a armáda a vyvěsila tam syrské vlajky.

Záběry na to vysílala syrská státní televize a podle agentury AP to mělo občany Damašku ujistit, že celé okolí města je nyní v rukou vlády. Policisté i vojáci vstoupili také do sousední oblasti Hadžar al-Asvad, avšak i na televizních záběrech bylo vidět množství sutin za jejich zády. Nadšeně volající vojáci stříleli do vzduchu a do kamer slíbili, že budou pokračovat do Dará. Toto město leží na jihozápadě Sýrie a jako první začalo v roce 2011 s protivládními protesty. Vláda ho nyní kontroluje jen zčásti.

Agentura AP napsala, že Jarmúk i Hadžar al-Asvad jsou katastrofálně poničené.

Jarmúk býval domovem téměř 200.000 palestinských uprchlíků, avšak většina lidí z něj odešla, když armáda začala místo obléhat a v roce 2015 se tam přemístili bojovníci Islámského státu. Od dubna vojsko o jižní okolí Damašku intenzivně bojovalo.

"Jarmúk je v troskách a téměř ani jeden dům nezůstal neporušený," sdělil dnes mluvčí Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) Chris Gunness. Zásadním způsobem jsou podle něj narušeny všechny služby, zdravotnická zařízení i sítě na dodávku vodky a elektřiny. V Jarmúku je nyní podle něj tak 200 lidí, většinou staré nebo nemocné osoby.

Jarmúk je od centra Damašku vzdálen asi sedm kilometrů a v 50. letech tam byl zřízen tábor pro Palestince prchající ze svých domovů v dnešním Izraeli. Později se k rezidenční části připojila i obchodní. Jarmúk se rozkládá na ploše dvou kilometrů čtverečních a stále se mu říká tábor, napsala agentura AFP.

Zástupce Organizace pro osvobození Palestiny v Jarmúku Anvar Abdal Hádí řekl, že začalo jednání s UNRWA o možné obnově tábora. "Je třeba odklidit trosky, zjistit rozsah škod, obnovit infrastrukturu a umožnit civilistům vrátit se," řekl.

Témata:  Sýrie Islámský stát EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy