Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie při demonstracích v Indii zastřelila 9 demonstrantů

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Nejméně devět lidí zastřelili policisté v jihoindickém státě Tamilnádu. Tisíce protestujících tam požadují, aby byl uzavřen místní závod na zpracování mědi, který podle nich znečišťuje spodní vodu. Mnoho lidí bylo při potyčkách vážně zraněno, informoval dnes zpravodajský server BBC.

Protesty kvůli továrně Sterlite Copper, která spadá pod těžařskou společnost Vedanta, se v jihoindickém přístavu Túttukkudi (známém i jako Tuticorin) táhnou už měsíce. Střety mezi policií se vyhrotily dnes, kdy demonstranti pronikli do úřadu místní správy.

Protestující podle místních médií házeli na policisty kameny, převraceli a zapalovali auta. Policisté pak začali střílet ostrými náboji, což místní vláda označila za nevyhnutelné.

Továrně už 50 dní stojí kvůli tomu, že provoz údajně nedodržuje pravidla na ochranu životního prostředí. Protestující tvrdí, že závod znečišťuje spodní vodu, a poškozuje tak rybářský průmysl. Společnost Vedanta obvinění odmítá a má v plánu kapacitu továrny zdvojnásobit.

Témata:  Indie demonstrace EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy