Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína letos od Rusů koupí deset letounů Su-35

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Moskva/Peking - Ruská strojírenská a zbrojní společnost Rostech v průběhu letošního roku dodá do Číny deset víceúčelových stíhacích letounů Suchoj Su-35. S odkazem na sdělení ruského podniku o tom dnes informovala agentura Interfax. Čína koupí celkem 24 bojových strojů za 2,5 miliardy dolarů (55 miliard Kč).

Rostech již do Číny dodal 14 stíhacích letounů Su-35 v letech 2016 a 2017, uvedl Interfax.

Letoun Su-35 představuje zásadní modernizaci stíhaček Su-27 s výkonnějším radarem a novými motory. Nejnovější verze Su-35 poprvé vzlétla v roce 2008.

Moskva a Peking v minulosti vedly spor o čínské kopie ruských stíhaček. Čína v roce 2004 odstoupila od dohody o licenční výrobě stíhaček Su-27 (z dvou stovek strojů podle licence vyrobila 105) a na jejich základě spustila výrobu vlastních kopií.

O prodeji strojů Su-35 obě země jednaly několik let. V roce 2013 podepsaly rámcovou dohodu o dodávce 24 stíhaček Su-35 a několika ponorek. Čína je hlavním klientem ruského vojenskoprůmyslového komplexu.

Témata:  Su-35 Rusko Čína letectví a letadla Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.