reklama

Koalice je zapojená do boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), jejíž zbylí bojovníci se zdržují na východě Sýrie.

Syrská státní média oznámila, že koaliční letadla zasáhla pozice syrské armády. "Několik našich vojenských pozic mezi Búkamálem a Humajmou bylo za úsvitu napadeno letadly americké koalice," oznámila státní agentura SANA. Podle ní útoky způsobily jen materiální škody a následovaly krátce po předchozím útoku IS na syrské vládní pozice v téže oblasti.

Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán řekl, že byla zničena tři auta a že 12 mrtvých bojovníků nejsou Syřané. Jejich národnost ale neupřesnil. SOHR situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Libanonská skupina Hizballáh, které bojuje na straně syrské vlády, oznámila, že nálet zasáhl místo u irácké hranice východně od řeky Eufrat, v jehož blízkosti je energetické zařízení.

Americký armádní mluvčí Bill Urban řekl, že armáda neví o žádné operaci proti prosyrským cílům nebo jednotkám, jichž by se koalice zúčastnila. Informace o nočním útoku nepotvrdil ani Pentagon.

Agentura Reuters upozornila, že syrská armáda operuje hlavně v oblastech ležících západně od Eufratu. Východně od řekly bojuje proti IS arabsko-kurdská formace, jež má podporu koalice vedené Spojenými státy.

SOHR tvrdí, že IS bojuje proti prosyrským jednotkám západně od Eufratu a proti arabsko-kurdské koalici východě od řeky.