Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušení summitu Kima s Trumpem? Generální tajemník OSN je znepokojen

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil hluboké znepokojení z toho, že historické setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una bylo zrušeno. Guterres podle agentury Reuters vyzval obě strany, aby nadále pokračovaly v dialogu o cestě KLDR k jadernému odzbrojení.

"Naprostá likvidace jaderných zbraní je priorita, úsilí k takovému cíli ale prochází vážnou krizí," uvedl Guterres. "Svět se vrací zpět," dodal.

Nejmenovaný činitel Bílého domu je podle Reuters přesvědčen, že míru se Severní Koreou je možné dosáhnout, ale asijská totalitní země musí změnit svou rétoriku. "Pořád jsou otevřená zadní vrátka, pokud se Severokorejci rozhodnou jimi projít. Přinejmenším se ale počítá s tím, že změní rétoriku," vysvětlil.

Témata:  diplomacie OSN (Organizace spojených národů) Severní Korea António Guterres OSN

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy