reklama

Macron přijel do druhého největšího ruského města jako host ekonomického fóra, na jehož okraji se s Putinem setkal k obsáhlým rozhovorům. Součástí návštěvy francouzského prezidenta je i podpis řady kontraktů, jejichž celková hodnota podle šéfa ruského fondu přímých investic Kirilla Dmitrijeva činí zhruba miliardu eur (25,7 miliardy korun).

Putin mimo jiné ocenil snahu Evropy zachovat jadernou dohodu s Íránem poté, co od ní odstoupily USA. Macron v této souvislosti poznamenal, že Teherán musí své závazky zcela plnit, a vyjádřil názor, že ujednání s Íránem je třeba doplnit dalšími dohodami.

Na otázku, týkající se sankcí USA vůči Íránu, Macron řekl, že Evropa musí posílit svou ekonomickou suverenitu. Zároveň sdělil, že Francie počítá s kompenzacemi pro francouzské společnosti působící v rámci jaderné dohody.

Ruský prezident v dalších tématech vyjádřil politování nad rozhodnutím svého amerického kolegy Donalda Trumpa zrušit summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Nicméně vyjádřil naději, že se toto setkání v budoucnu přece jen uskuteční.