Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velvyslanec USA se v Petrohradě nezúčastnil diskuse, vadil mu Putinův oligarcha

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Petrohrad - Americký velvyslanec v Moskvě Jon Huntsman se dnes kvůli přítomnosti jednoho z ruských oligarchů zdržel účasti v panelové diskusi během petrohradského investičního fóra. Napsala to agentura Reuters. Diplomat nedorazil na jednání pracovní skupiny, v níž by musel sedět za jednacím stolem s miliardářem Viktorem Vekselbergem, postiženým americkými sankcemi.

Petrohradské fórum, jehož se účastní i ruský prezident Vladimir Putin a jehož hostem je jeho francouzský kolega Emmanuel Macron, pořádá Kreml jako přehlídku investičních příležitostí pro ruskou ekonomiku postiženou západními sankcemi.

Huntsman, který je v Petrohradu přítomen, se do jednání nezapojil a novináře s jejich dotazy odkazoval na americké ministerstvo zahraničí. To odmítlo komentář. Nejvýše postaveným Američanem byl na jednání v Petrohradu prezident společnosti Boeing International Bertrand-Marc Allen.

Vekselberg se spolu s dalším ruským oligarchou Olegem Děripaskou stal hlavní obětí amerických sankcí vyhlášených letos v dubnu. Oba se museli zbavit části majetku a členství ve vedení svých firem, aby je před dopadem sankcí ochránily.

V besedě v Petrohradu dnes ruský oligarcha předpověděl, že obtížná etapa rusko-amerických vztahů skončí a obě země se opět stanou spolehlivými partnery.

Témata:  Rusko Petrohrad oligarchové Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy