Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brazílii to vře, vláda nasadila proti demonstrantům armádu

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Brazilská vláda se rozhodla rázně ukončit stávku řidičů kamionů, která už skoro týden komplikuje život v nejlidnatější jihoamerické zemi. Brazilský prezident Michel Temer dnes oznámil, že nařídil bezpečnostním složkám zasáhnout proti blokádám silnic kamiony.

Kvůli neprůjezdným zásobovacím cestám dochází v některých městech potraviny a pohonné hmoty, zavřena je řada škol a aerolinky ruší lety. Největší město Sao Paulo dnes vyhlásilo stav nouze, uvedla agentura Reuters.

Odborové organizace řidičů kamionů zahájily v pondělí celonárodní stávku kvůli nárůstu cen pohonných hmot. Tisíce kamionů zablokovaly důležité silnice a v některých městech vázne zásobování potravinami či palivy. Provoz přerušily desítky závodů produkujících drůbeží či vepřové maso a regály některých obchodů se vyprázdnily poté, co je vykoupili lidé obávající se nedostatku zásob. Na suchu je mnoho čerpacích stanic.

Vláda se ve čtvrtek s částí odborářů dohodla na tom, že se pomocí státních peněz pokusí stabilizovat ceny nafty, což může podle odhadů brazilský rozpočet přijít jen letos na pět miliard realů (31 miliard korun). Některé organizace však na dohodu nepřistoupily a pokračují v protestech. Je mezi nimi i jedna z nejsilnějších skupin Abcam, která podle vlastních údajů reprezentuje na 600.000 řidičů a stála u zrodu protestů.

Kamiony dále blokují přístup do hlavních přístavů v zemi, včetně největšího latinskoamerického přístavu Santos ležícího poblíž Sao Paula. Vedení tohoto města se dnes zvláště kvůli docházejícím zásobám pohonných hmot rozhodlo vyhlásit stav nouze.

Prezident Temer v dnešním televizním projevu sdělil národu, že nařídil armádě a federální policii, aby v případě nutnosti použila k vyklizení silnic sílu. Podle Temera na čtvrteční dohodu nepřistoupila pouze "radikální menšina" řidičů a pro obyvatele země i brazilskou ekonomiku je zásadní blokády ukončit.

Témata:  Brazílie demonstrace násilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy