Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se nedaří dost účinně bojovat s terorismem a radikalizací, říká audit

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Brusel - Evropská komise se snaží být nápomocna členským zemím EU při řešení problému radikalizace, tedy situací, kdy se mladí lidé přiklánějí k extrémním ideologiím, které by je mohly dovést k páchání násilí a teroristických činů. Auditoři Evropského účetního dvora (ECA), kteří přístup ze strany Bruselu k řešení problematiky v minulém roce prověřovali, dnes ale upozornili, že dostupné prostředky někdy nebyly využívány maximální možné míře, a že také komise samotná mnohdy nemá zpětnou vazbu o tom, jaké reálné dopady její kroky mají.

"V zásadě jsme posuzovali, jestli Evropská komise poskytovala dostatečnou podporu členským státům," vysvětlil dnes ČTK Jan Gregor, který byl za přípravu zprávy v Evropském účetním dvoře odpovědný. Zdůraznil, že jsou to právě členské země, které mají podle unijních pravidel odpovědnost za svou vlastní národní bezpečnost, včetně řešení problematiky terorismu. Evropská komise jim může pomoci finančně, ale také koordinací a snahou podpořit jejich odborníky při vzájemné komunikaci o tom, jaké postupy fungují a jaké ne.

Většina podezřelých zapojených do nedávných teroristických útoků v Evropě byli unijní občané, kteří se radikalizovali, v některých případech třeba při pobytu ve vězení.

Unijní podpora snahám zemí tuto problematiku řešit je nyní financována z různých fondů, jako je Fond pro vnitřní bezpečnost, program Horizont 2020, program Spravedlnost, program Erasmus+ a Evropský sociální fond. "Každý z těchto fondů se té oblasti věnuje jen okrajově, proto je podle našeho názoru důležitá koordinace," upozornil dnes Gregor.

Auditoři právě takové zlepšení na základě svých zjištění komisi doporučili. EK by podle nich měla také zlepšit konkrétní praktickou podporu těch, kdo se v jednotlivých zemích této věci věnují. Zlepšení práce by se tak měla dočkat síť, která propojuje psychology, učitele, sociální pracovníky, policisty a vězeňské a probační služby napříč Evropou, tedy všechny ty, kdo pracují s lidmi, u nichž může radikalizace hrozit.

Zpráva se zabývá také snahou EU bojovat s šířením extrémní a teroristické propagandy na internetových sociálních sítích. Auditoři přitom upozornili, že statistiky neukazují konkrétní dopad unijních opatření na omezení výskytu takových materiálů. Ten se poté, co jej třeba služby jako facebook nebo youtube odstraní, prostě objeví jinde a "hra na kočku a myš" tak jen pokračuje dál. Například francouzští odborníci auditory ECA upozornili na to, že snaha vytlačit teroristickou propagandu z internetu vede k tomu, že radikálové začínají využívat sofistikovanější systémy, které je těžší odhalit.

Témata:  EU Evropská komise (EK) audit terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy