Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská koupaliště mají většinou kvalitní vodu, dobře si vede i Česko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Kodaň - Téměř všechny lokality určené ke koupání v Evropě, které loni sledovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA), dostály požadavkům na kvalitu vody. Podle výroční zprávy zveřejněné dnes EEA splňovalo v roce 2017 minimální evropské standardy 96 procent monitorovaných míst v členských zemích EU a také ve Švýcarsku a Albánii. V Česku měla špatnou kvalitu voda pouze v jednom ze 154 prověřených koupališť.

Výsledky ukazují mírný meziroční pokles kvality vody ke koupání v Evropě. Zatímco v roce 2016 splnilo minimální evropské standardy 96,3 procenta sledovaných pobřežních i vnitrozemských lokalit, v roce 2017 to bylo o 0,3 procenta méně. U 85,5 procenta koupacích míst byla kvalita vody v roce 2016 označena jako vynikající, v roce 2017 si toto označení vysloužilo 85 procent vod.

Podle zprávy lze mírný pokles kvality přičíst důsledkům letních dešťů a také změnám v metodě testování v Rumunsku a ve Švédsku. Celkem bylo analýze podrobeno 21.801 lokalit.

V Česku bylo loni sledováno 154 míst ke koupání, vynikající byla kvalita vody na 126 z nich, dobrá na 15, dostatečná na dvou a málo kvalitní na jednom místě. Deset koupališť nebylo možné ohodnotit.

Výbornou kvalitu vykazovalo v roce 2017 přes 90 procent míst v osmi zemích unie: v Lucembursku (všechna), na Maltě (98,9 procenta), na Kypru (97,3 procenta), v Řecku (95,9 procenta), v Rakousku (95,1 procenta), v Chorvatsku (93,5 procenta), v Německu (91,4 procenta) a v Litvě (91,1 procenta).

Naopak v Bulharsku má vynikající vodu ke koupání jen 44,2 procenta lokalit, v Rumunsku 50 procent míst a v Albánii 54,9 procenta lokalit. Česko, které má 81,8 procenta míst ke koupání s vynikající kvalitou vody, je těsně pod evropským průměrem (85 procent).

Témata:  koupání voda koupaliště

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.