Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Číňané prý navzdory sankcím tajně obchodují s KLDR

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Tokio - Posádka japonského průzkumného letounu si všimla patrně čínského plavidla, které si navzdory sankcím vyměňovalo 350 kilometrů od Šanghaje zboží s lodí z KLDR. S odvoláním na tiskovou zprávu japonského ministerstva vnitra o tom dnes informovala agentura Reuters.

"Po důkladném prozkoumání má japonská vláda silné podezření, že lodě mezi sebou překládaly zboží, což zakázala Rada bezpečnosti OSN," uvedlo japonské ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Posádka japonského průzkumného letounu zaznamenala 19. května dvě lodi, které k sobě byly přiraženy bokem a byly propojeny hadicemi. Jedno z plavidel mělo podle japonského ministerstva zahraničí čínskou vlajku.

Peking několikrát v minulosti zopakoval, že dodržování sankcí RB OSN proti Severní Koreji vymáhá a čínské společnosti, které je nedodrží, potrestá.

Japonsko se rozhodlo své podezření zveřejnit kvůli chystanému setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa, které by se mohlo konat už příští měsíc.

Tokio na Spojené státy a další země naléhá, aby se držely striktního dodržování sankcí proti KLDR, dokud Pchjongjang prokazatelně neodstoupí od vývoje jaderných zbraní a balistických raket.

RB OSN dala v dubnu na černou listinu desítky lodí a lodních dopravních společností kvůli pašování ropy do KLDR a uhlí z této izolované komunistické země. Pět z nich je čínských. Plavidla na seznamu RB OSN nesmějí kotvit v žádném přístavu na světě a přišla o registraci.

Témata:  Japonsko Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy