Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američan bojoval u afrických islamistů, soud se s ním nemazlil

Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Foto: Twitter

New York - Pětatřicet let vězení dostal v úterý americký občan Maalik Alim Jones za to, že se pokoušel podporovat somálskou islamistickou skupinu Šabáb. Jones se u soudu přiznal, že podstoupil v Africe výcvik s cílem bojovat v řadách milice snažící se ovládnout tuto východoafrickou zemi. Informovala o tom agentura Reuters.

Jones, který měl trvalý pobyt v Marylandu, podle soudu roce 2011 opustil Baltimore a odjel přes Keňu do Somálska, kde byl přijat do výcvikového tábora Šabábu. Tam se prý učil střílet a obsluhovat odpalovací zařízení na speciální granáty. Poté se zúčastnil bitvy proti keňským vojákům v somálském městě Afmadow.

Zadržely jej somálské úřady v roce 2015, když se pokoušel získat člun pro odjezd do Jemenu. Poté byl vydán do USA.

Spojené státy se dlouhodobě snaží militantní organizaci Šabáb, která podniká útoky po celé východní Africe a hlásí se k teroristické síti Al-Káida, zlikvidovat. Šabáb usiluje o nastolení tvrdého islámského práva šaría na území celého Somálska.

Témata:  Al-Šabáb USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy