Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německu a Francii se nelíbí zavedení amerických cel, Merkelová poslala Trumpovi vzkaz

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Washington/Paříž/Berlín - Za neoprávněné, neodůvodněné a nebezpečné označil dnes oznámené zavedení amerických cel na dovoz evropského hliníku a oceli francouzský ministr financí Bruno Le Maire. "Odpovíme inteligentně, rozhodně a společně", sdělila německá kancléřka Angela Merkelová.

Spojené státy začnou podle oznámení amerického ministra obchodu Wilbura Rosse od pátku po odkladu uplatňovat cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník také na dovoz z Evropské unie (EU). Toto rozhodnutí podle agentury Reuters prudce zvýšilo hrozbu obchodní války.

"Naše odpověď na America First (Amerika na prvním místě) může být jen: Spojená Evropa," uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas. "Rozhodnutí USA uvalit cla na ocel a hliník z EU nerozumíme a odmítáme je. EU je připravena adekvátně odpovědět vhodnými protiopatřeními," dodal.

Taková jednostranná opatření jsou "chybnými odpověďmi", uvedl vysoký úředník francouzského ministerstva zahraničí Jean-Baptiste Lemoyne. Varoval, že účet za vysoká cla nakonec zaplatí američtí spotřebitelé. Evropská protiopatření budou podle něj přiměřená, "protože eskalace nikdy není dobrá", citovala ho agentura DPA.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v jasné narážce na amerického prezidenta Donalda Trumpa sdělil: "Taková řešení mohou přinést krátkodobé symbolické uspokojení... Někdo si může myslet, že potěší voliče, když bude moci říct, podívejte, vyhrál jsem a změnil jsem pravidla." Ale i on připomněl, že obchodní války s sebou přinášejí zvyšování cen a růst nezaměstnanosti.

Spojené státy zavedly nová cla na ocel a hliník 23. března. Evropská unie měla doposud z placení těchto poplatků výjimku. Ross dnes uvedl, že jednání s EU sice přineslo pokroky, ty však nebyly dostatečné k prodloužení výjimky. Dodal, že Spojené státy chtějí v rozhovorech pokračovat.

Evropská unie již dříve předložila Světové obchodní organizaci (WTO) seznam amerických produktů, na které by mohla uvalit vysoká cla jako odvetu za cla na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. Na seznamu se nachází například rýže, brusinky, burbon, kukuřice, arašídová pomazánka či ocelářské výrobky.

Témata:  clo USA Donald Trump Angela Merkelová Německo Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy