Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker je ostudný rasista? Mezi Itálií a EU to vře

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Řím/Brusel - Jen několik minut po oznámení, že italské populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) přece jen zformují vládu, napadl šéf euroskeptické a protiimigrační Ligy Matteo Salvini předsedu EK Jeana-Clauda Junkera kvůli údajnému "ostudném a rasistickém" komentáři na vrub Italů. Informovala o tom agentura Reuters. Junker údajně řekl, že Italové by měli více pracovat a potírat korupci, chtějí-li zlepšit situaci na zchudlém jihu země. Mluvčí předsedy EK později uvedla, že komentář připisovaný Junkerovi byl vytržen z kontextu.

"Nová vláda udělá vše pro to, aby práva a důstojnost 60 milionů Italů byla respektována," uvedl v prohlášení Salvini. "Italové od Evropy očekávají spolupráci, a ne urážky," dodal.

"Předseda EK Juncker odkazoval na strukturální problémy jižní Itálie, kde se EU výrazně zasadila pro mobilizaci finančních prostředků EU na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Čerpání fondů EU by se mohlo zlepšit, aby řadoví lidé výsledky pocítili dříve," reagovala mluvčí předsedy EK.

EK tento týden navrhla navýšit financování nejchudších unijních regionů v rozpočtu EU na období 2021 až 2027.

Poté co se Junckerova údajná invektiva objevila na většině důležitých italských zpravodajských serverů, vyzval jej předseda Evropského parlamentu, Ital Antonio Tajani, aby "nepřípustnou" poznámku popřel.

V úterý byl komisař pro rozpočet Evropské unie Günther Oettinger donucen omluvit se za výrok, že finanční trhy potrestají italské voliče za to, že ve volbách hlasují pro euroskeptické populisty.

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména zamýšlený odklon od úsporných opatření EU. Italské akcie v úterý kvůli politické nejistotě sestoupily až na desetiměsíční minimum.

Od předchozího pokusu zformovat vládu Liga a M5S upustily poté, co prezident v neděli na ministerstvo financí neschválil euroskeptika Paola Savonu. Toho v nyní navrhovaném kabinetu nahradil téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria. Savonovi má připadnout ministerstvo pro záležitosti EU.

Nová italská vláda složí přísahu a ujme se úřadu dnes odpoledne.

Témata:  Itálie Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy