reklama

Kromě Fegyverese a šéfa pravicově populistické parlamentní strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Kotleby, který loni v krajských volbách neobhájil post předsedy Banskobystrického kraje, plánuje v přímé prezidentské volbě kandidovat i soudce slovenského nejvyššího soudu a exministr spravedlnosti Štefan Harabin. Kandidaturu ohlásil také vědec a zakládající člen nyní nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Robert Mistrík, jakož i Milan Krajniak, který je poslancem menšího opozičního hnutí Jsme rodina-Boris Kollár. Ze známějších Slováků se do prezidentské volby hodlají zapojit rovněž politický analytik a pedagog Eduard Chmelár a právnička Zuzana Čaputová, která zastupovala občanské aktivisty v jejich úspěšném tažení proti skládce odpadu nedaleko Bratislavy.

Zájemci o nejvyšší politický post na Slovensku se stanou oficiálními kandidáty poté, co získají podporu alespoň 15 poslanců parlamentu nebo podpisy 15.000 občanů.

Nyní nejdůvěryhodnější slovenský politik Kiska v rozhodujícím kole prezidentských voleb v roce 2014 porazil premiéra Roberta Fica. Nejdéle sloužící předseda slovenské vlády Fico ještě před svou březnovou rezignací na premiérskou funkci, pro kterou se rozhodl v zájmu řešení politické krize po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, svou opětovnou kandidaturu na prezidenta vyloučil. Ficova nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie ani další koaliční Slovenská národní strana (SNS) své prezidentské kandidáty zatím nepředstavily. Nejmenší vládní strana Most-Híd by podle dostupných informací mohla v prezidentské volbě podpořit svého šéfa Bélu Bugára.

Z dubnového průzkumu veřejného mínění agentury Focus pro list Denník N vyplynulo, že v případě Kiskova rozhodnutí nekandidovat znovu v prezidentských volbách by nejvíce Slováků podpořilo expremiérku Ivetu Radičovou a šéfa SNS Andreje Danka. Radičová, která neuspěla v prezidentských volbách v roce 2009, návrat do vysoké politiky ovšem opakovaně odmítla. Předseda slovenského parlamentu Danko zase dříve v tomto týdnu řekl, že nezvažuje možnost usilovat o zvolení hlavou státu. Kotlebu, který oznámil kandidaturu na prezidenta ve čtvrtek, ve zmiňované sondáži podpořilo pět procent respondentů.

V posledních prezidentských volbách na Slovensku se o hlasy voličů ucházelo 14 kandidátů.