Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský prezident Asad chce schůzku s Kim Čong-unem

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Pchjongjang - Syrský prezident Bašár Asad má zájem o návštěvu Severní Koreje a setkání s jejím vůdcem Kim Čong-unem. Informovala o tom severokorejská státní tisková agentura KCNA.

Pokud by se schůzka uskutečnila, bylo by to zřejmě poprvé, kdy by se Kim setkal s nejvyšším představitelem jiného státu přímo v KLDR.

Podle KCNA Asad učinil komentář o své návštěvě KLDR 30. května, kdy obdržel pověřovací listiny od severokorejského velvyslance. Zatím však nejsou žádné další náznaky toho, že je tato cesta naplánována, a syrská vláda na dotazy agentury AP a Reuters o návštěvě zatím nereagovala.

Pchjongjang a Damašek udržují dobré vztahy a pozorovatelé OSN obvinili KLDR ze spolupráce se Sýrií na chemických zbraních. KLDR to však popírá. Obě země také čelí mezinárodní izolaci. KLDR kvůli svému jadernému programu a Sýrie kvůli svému postupu během krvavé občanské války.

Témata:  Bašár Asad Sýrie Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy