Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku se blíží volby. Průzkumy naznačují, že to Erdogan nebude mít snadné

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - V Turecku se 24. června konají předčasné prezidentské a zároveň parlamentní volby. Současná hlava státu Recep Tayyip Erdogan podle průzkumu agentury SONAR patrně nezíská většinu hned v prvním kole, ale v druhém kole zvítězí.

Turecko po volbách přejde z parlamentního na prezidentský systém, pro nějž se Turci loni vyslovili v referendu. Reformu navrhl Erdogan.

Agentura SONAR se dotazovala 3000 respondentů v 26 z 81 tureckých provincií. V prvním kole Erdogan dostane podle průzkumu 48,3 procenta hlasů, zatímco jeho hlavní protikandidát Muharrem Ince získá hlas 31,4 procenta voličů. Pokud jeden z kandidátů nenashromáždí už v prvním kole přes 50 procent hlasů, bude se konat 8. července kolo druhé. V tom by hlas nynějšímu prezidentovi odevzdalo 53 procent respondentů.

Erdoganově vládní straně AKP by dalo hlas 42,2 procenta voličů. Její koaliční partner, nacionalistická Strana národní akce (MHP), patrně získá kolem 7,7 procenta hlasů.

Opoziční koalici kolem Lidové republikánské strany (CHP) dá podle průzkumu hlas 39,5 procenta voličů. Prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), jejíž bývalý předseda Selahattin Demirtaş je od roku 2016 vězněn a obviněn z terorismu, získala v průzkumu rovných 10 procent hlasů nutných ke vstupu do parlamentu.

Právě výsledek HDP bude klíčový: nezíská-li deset či více procent hlasů, připadnou její volební zisky druhé nejsilnější straně v daném volebním obvodě. Z toho by těžila hlavně AKP, která má silné pozice na východě země i na Kurdy obývaném jihovýchodě.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko průzkumy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy