reklama

Rakousko, které se od počátku července stane předsednickou zemí unie, pokládá bezpečnost a migrační problematiku za jednu z priorit svého půlročního působení v čele EU.

Země Evropské unie se už dva roky nedokážou shodnout na reformě azylového řízení v EU. Naposledy pondělní jednání ministrů vnitra osmadvacítky ukázalo trvající hluboké rozpory mezi státy především kvůli možnému mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl v případě krize, který odmítají například Maďarsko, ČR či další země ze středu a východu EU. Také Rakousko má ke kvótám rezervovaný postoj. Nynější podoba kompromisu se ale nelíbila ani Itálii, která naopak na přerozdělování trvá.

Věc tak dostanou na stůl šéfové států a vlád EU na summitu koncem měsíce. Jak dnes na tiskové konferenci s Kurzem poznamenal šéf komise Juncker, je potřeba s věcí konečně pohnout. Klíčová je přitom podle něj otázka ochrany vnější hranice Evropské unie.

"Pokud summit nenajde řešení, budeme věc probírat dál. A svoláváme na 20. září setkání šéfů států a vlád do Salcburku, kde o tom budeme také mluvit," prohlásil Kurz. Také podle něj je nutné především domluvit zlepšení ochrany vnější hranice. "O kvótách budou složitá jednání, to je mi jasné. Ale u jiných věcí panuje shoda, což je příležitost, které bychom se měli chopit," řekl rakouský kancléř.

Připomněl například posílení financí i mandátu evropské pobřežní a pohraniční stráže či snahy o co největší omezení migračních proudů ještě před tím, než se přiblíží k Evropě. "Nejsou jen vnitřní hranice, ale je také vnější hranice, která musí být správným způsobem chráněna," dodal Kurz.