reklama

Starosta Arsálu Básil Hudžajrí v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že uprchlíci sami o návrat požádali.

Do sousedního Libanonu po propuknutí syrské občanské války v roce 2011 uprchl asi milion lidí, což je zhruba čtvrtina libanonské populace. Libanonská vláda tvrdí, že ve skutečnosti je v zemi 1,5 milionu uprchlíků a jejich přítomnost představuje značnou zátěž pro libanonskou ekonomiku a veřejné služby.

Poté, co se syrské armádě podařilo opět získat kontrolu nad značnou částí Sýrie, z řad některých libanonských politiků včetně prezidenta Michela Aúna zazněly názory, že nastal čas k repatriaci běženců. Jde však o kontroverzní téma, jelikož podle mnohých představitelů mezinárodních společenství situace v Sýrii stále není pro návrat uprchlíků bezpečná. Bejrút opakovaně ujistil, že lidé nebudou k návratu nuceni.

Návrat utečenců se podle starosty Arsálu uskuteční před muslimským svátkem íd al-fitr, kterým končí muslimský postní měsíc ramadán a letos zřejmě připadne na 14. června, kdy má být spatřen srpek nového měsíce.

Minulý týden libanonské bezpečnostní složky informovaly, že Bejrút na navrácení uprchlíků, kteří chtějí domů, spolupracuje s vládou syrského prezidenta Bašára Asada.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) agentuře Reuters sdělil, že na přesunu uprchlíků zpět do Sýrie nespolupracuje, ale byl s nimi v kontaktu, aby zajistil, že mají veškeré doklady potřebné k tomu, aby se v Sýrii opět zapojili do života a měli přístup k pomoci.