Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump odjede ze summitu G7 dřív, původně prý nechtěl jet vůbec

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Dnes začne v kanadském La Malbaie summit nejvyspělejších zemí G7. Americký prezident Donald Trump z něj odjede předčasně, a to v sobotu dopoledne. Na diskusi o životním prostředí bude podle CNN pouze jeden z prezidentových poradců.

Summitu předcházela ostrá debata vedená na twitteru a týkala se amerických cel na dovoz hliníku a oceli. CNN uvedla, že ještě ve čtvrtek večer Trump o své účasti na summitu polemizoval a dotazoval se poradců, jaký smysl má do Kanady vůbec jezdit. Bylo mu prý řečeno, že neúčast na celém jednání by znamenala, že couvá z toho, co tak hrdě začal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který už v Kanadě je a jednal s tamním premiérem Justinem Trudeauem, vzkázal, že americkému prezidentovi možná nezáleží na tom, že je v izolaci, ale že ostatních šest členů skupiny je připraveno podepsat dohodu mezi sebou, bude-li to třeba. 

Trump se na twitteru dotazoval, proč Evropská unie a Kanada veřejnost neinformují, že roky využívají proti USA masivní obchodní cla a necelní obchodní omezení. "Naprosto nespravedlivé vůči našim zemědělcům, dělníkům a podnikům. Zrušte svá cla a omezení nebo my se jim více než vyrovnáme!" napsal Trump.

V tomtéž duchu pak opakoval: "Prosím, řekněte premiérovi Trudeauovi a prezidentovi Macronovi, že USA účtují masivní cla a vytvářejí necelní omezení. Obchodní přebytek EU s USA činí 151 miliard dolarů a Kanada zadržuje naše zemědělce a ostatní."

V jiném tweetu Trump označil Trudeaua za pohoršeného a dovolávajícího se tradice americko-kanadských vztahů, avšak podle prezidenta Trudeau nemluví o tom, že "Kanada uplatňuje 300procentní sazby na mléčné výrobky". "Poškozuje naše farmáře, zabíjí zemědělství!" stojí v Trumpově tweetu.

Trump se podle CNN soustřeďuje na přípravu schůzky se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, která se má konat 12. června v Singapuru.

Témata:  G7 Donald Trump Justin Trudeau

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy