Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohra kauzy Skripal: Petrohrad přišel o britský konzulát

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Petrohrad/Londýn - V Petrohradu ve čtvrtek skončil svou činnost britský generální konzulát, který ve druhém největším ruském městě působil 26 let. Oznámil to dnes list Izvestija. Diplomatické zastoupení se stalo obětí kauzy Skripal. Británie tehdy v reakci vyhostila 23 ruských diplomatů, Moskva odpověděla stejným krokem a nařídila navíc uzavření petrohradského konzulátu.

"Tato kapitola naší knihy bohužel končí, nebyla to naše volba," komentoval uzavření generálního konzulátu britský velvyslanec v Moskvě Laurie Bristow.

Pokyn k odchodu dostali britští diplomati už v polovině března, na vyklizení úřadu dostali potřebný čas, píší Izvestija. Podle Bristowa musel Londýn po otravě Skripala a jeho dcery styky s Moskvou přehodnotit.

Skripalovi byli počátkem března v jihoanglickém Salisbury otráveni jedem, který britské úřady označily za armádní otravnou látku novičok, která se vyráběla v Sovětském svazu. Londýn pak z odpovědnosti za zločin obvinil Moskvu, ruské vedení ale jakýkoli podíl na útoku energicky popřelo. 

Témata:  Rusko diplomacie Rusko Petrohrad Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy