Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie bojuje s náporem uprchlíků? Salvini chce, aby zasáhlo NATO

NATO
NATO
Foto: NATO

Řím - Italský ministr vnitra Matteo Salvini přišel s návrhem, aby NATO pomohlo chránit jižní hranici Itálie před náporem migrantů. Lodě neziskových organizací, které ve Středomoří zachraňují běžence, označil za taxíky.

Salvini, který stojí v čele protiimigrační Ligy, chce prosadit masové deportace migrantů, kteří v Itálii žijí bez patřičných dokumentů. 

"Jsem zastáncem NATO, ale čelíme útoku. Požádám Severoatlantickou aliance, aby nás bránila. Mnoho lidí se obává infiltrace teroristů," řekl v pátek Salvini novinářům po schůzce se dvěma řidiči autobusů, které ve městě Como na severu země údajně zmlátili čtyři žadatelé o azyl, když po nich chtěli jízdenky.

"Na Itálii je veden útok z jihu, a ne z východu," připomněl Salvini tradiční zaměření NATO na Rusko. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg má sice navštívit Řím příští týden, ale není jasné, zda italská vláda NATO oficiálně o pomoc požádá.

"Problémem neziskových organizací se zabýváme. V některých z nich působí dobrovolníci, pro jiné je to byznys," myslí si italský ministr vnitra. Řekl také, že Malta je k Africe blíž, ale i tak koordinace pátracích akcí na moři padá celá na Řím. To podle něj musí skončit.

Salvini tento týden rozlítil Tunisko tvrzením, že tato severoafrická země do Itálie posílá "trestance", kteří se vydávají za migranty.

Témata:  uprchlíci NATO (Severoatlantická aliance) Itálie Matteo Salvini

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy