Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem je nelegální, tvrdí Rúhání

Vladimir Putin, ruský prezident s prezidentem Íránu Hasanem Rúháním
Vladimir Putin, ruský prezident s prezidentem Íránu Hasanem Rúháním
Foto: kremlin.ru

Čching-tao (Čína) - Summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Číně se účastní také íránský prezident Hasan Rúhání. Ve svém proslovu řekl, že považuje rozhodnutí USA odstoupit od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu za nelegální.

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že dohoda nezabrání Íránu ve vyzbrojování. Ruhání chce o záležitosti jednat s Ruskem, které podepsalo jadernou dohodu z roku 2015. K dalším signatářům patří Francie, Británie, Čína a EU.

Jednání SCO se v Číně účastní i ruský prezident Vladimir Putin. Hlavním tématem summitu jsou bezpečnostní otázky, včetně boje proti islámským radikálům. Rúhání prohlásil, že Rusko sehrálo při sjednávání dohody o jaderném programu významnou roli. 

Spojené státy obnovují sankce proti Íránu, avšak ostatní signatáři chtějí dohodu zachovat a dopadům sankcí se bránit. Írán požaduje od zbylých signatářů záruku, že bude moci prodávat svou ropu v rozsahu jako dosud, že bude moci provádět finanční transakce v evropských bankách a že dohoda nebude rozšířena o další témata, jako jsou balistické rakety a regionální vliv Íránu. Některé evropské státy by rády poslední dva body do dohody začlenily.

Témata:  Hasan Rúhání Írán Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy