Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Homosexuálové pochodovali Evropou. V boji za svá práva přitvrdili

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Varšava - Posilování konzervativní ideologie podle aktivistů LGBT nutí příslušníky komunity hlasitěji bojovat za svá práva. Průvody lesbiček, gayů, bisexuálů a transgenderových osob se dnes konaly ve Varšavě či Rize.

Svazky osob stejného pohlaví v EU právně neuznávají Rumunsko, Polsko, Slovensko, Bulharsko, Litva a Lotyšsko, uvedla agentura AP.

Ve Varšavě dnes komunita LGBT vytvořila s pomocí umělého světla a vody duhu, která je symbolem práv sexuálních menšin. Její příslušníci se odpoledne sešli na Přehlídku rovnosti, která je každoročně největší akcí svého druhu v Polsku.

Homosexualita byla v Polsku dlouho tabu, ale v posledních letech se to poněkud změnilo. v roce 2011 Poláci do parlamentu poprvé zvolili otevřeně homosexuálního muže a také transsexuálku. Po volbách v roce 2015 však nastal konzervativní obrat, když se do parlamentu nedostala žádná levicová strana a moci se chopila prokatolická strana Právo a spravedlnost.

Tisíce homosexuálů a lesbiček dnes za svá práva demonstrovaly také v Rize. Podle organizátorů se dvouhodinového duhového průvodu v centru lotyšské metropole zúčastnilo na 8000 lidí. Někteří na sobě měli křiklavě barevné kostýmy. "My jsme také Lotyšsko," citovala agentura DPA Kasparse Zalitisa z lotyšské organizace Mozaika.

Na průvod gayů a lesbiček dnes zamířili také lidé v rumunské metropoli Bukurešti. "Milujeme odlišně, protože Bůh nás stvořil odlišnými," vzkázal choreograf Emil Rengle Rumunům, kteří jsou proti vztahům mezi osobami stejného pohlaví. V Bukurešti se však dnes uskutečnila i demonstrace lidí, kteří homosexualitu považují za hrozbu pro společnost.

V bulharském hlavním městě Sofii se dnes konal už 11. průvod gayů a lesbiček od pádu komunismu. Účastníci požadovali legalizaci rovnoprávného manželství osob stejného pohlaví. Průvod poprvé provázely akce na ochranu tradičního manželství, přičemž někteří jejich účastníci přišli i s dětmi a další na sobě měli svatební šaty. 

Témata:  homosexuálové Polsko Lotyšsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy