Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump stáhl svou podporu závěrečného komuniké ze summitu G7, svedl to na Trudeaua

Justin Trudeau
Justin Trudeau
Foto: Facebook

La Malbaie - Americký prezident Donald Trump odvolal svou podporu závěrečného prohlášení ze summitu G7. Vinu svedl na kanadského premiéra Justina Trudeaua a jeho "falešná prohlášení" na tiskové konferenci, která se konala po Trumpově odjezdu. EU se i přes Trumpovo rozhodnutí bude prohlášení držet.

Během dvoudenního summitu G7 v kanadském golfovém letovisku La Malbaie se potvrdil zásadní rozkol mezi mocnostmi kvůli tomu, že Spojené státy začaly uplatňovat cla na dovoz oceli a hliníku ze spojeneckých zemí. V sobotu večer SELČ nicméně hostitel schůzky Trudeau oznámil, že závěrečné prohlášení podepsalo všech sedm členských zemí, tedy i USA.

Trump, který ze schůzky odjel dříve, ale v noci na dnešek SELČ uvedl, že vyzval představitele Spojených států, aby společné komuniké neschválili.

Amerického prezidenta očividně rozhořčily výroky Trudeaua. Ten prohlásil, že se Kanada nenechá od nikoho sekýrovat. 

"Kanadský premiér Trudeau se na jednání G7 choval velmi pokorně a umírněně, ale po mém odjezdu vystoupil na tiskové konferenci s tvrzením, že americká cla jsou urážlivá a že se nenechá komandovat. To je velmi nečestné a slabošské. Naše cla jsou reakcí na jeho clo na mléko ve výši 270 procent!" reagoval na twitteru Trump.

Trudeauův mluvčí v odpovědi uvedl, že výroky předsedy kanadské vlády na tiskové konferenci se nijak nelišily od toho, jak Trudeau mluvil na summitu. 

"Držíme se komuniké, které schválili všichni účastníci," sdělil v noci na dnešek mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Země G7 v komuniké konstatují, že budou usilovat o snížení celních bariér i netarifních překážek a dotací. Prohlášení dále vyzývá k tomu, aby ještě letos byla zahájena jednání o účinnějších pravidlech, která by byla zacílena proti průmyslovým subvencím vedoucím k pokřivení trhu. Prohlášení také zdůrazňuje, že je důležité vyhnout se přebytkům v sektorech, jako je výroba hliníku a vyspělé technologie.

Témata:  G7 Donald Trump Justin Trudeau

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy