Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Pákistánu do Afghánistánu mířila obří zásilka látky na výrobu výbušnin, vezl ji zelinář

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Nákladní auto přepravující zeleninu vezlo z Pákistánu do Afghánistánu také 156 pytlů s dusičnanem amonným, který se používá při výrobě výbušnin. Jde o jednu z největších zásilek této látky, kterou se afghánské policii podařilo odhalit.

Podle mluvčího guvernéra provincie Nangarhár šlo o osm tun chemikálií ukrytých pod zeleninou. Dusičnan amonný se dá použít i jako hnojivo, ale do Afghánistánu je dovoz této látky z bezpečnostních důvodů zakázán. 

Afghánistán a Pákistán se často navzájem obviňují z poskytování zázemí teroristům, kteří připravují útoky za hranicemi. Loni v květnu zemřelo při pumovém útoku v Kábulu přes 150 lidí a k atentátu byl tehdy použit nákladní vůz s nákladem trhaviny.

V květnu byl odvolán nangarhárský guvernér v rámci personálních změn v oblasti, kde se v poslední době prudce zhoršila bezpečnostní situace. Podle úřadů nedokázal účinně zabránit korupci, jež se týká i hraničního přechodu, kde byla dnes zadržena zásilka a který je jedním z hlavních vstupů z Pákistánu jak pro zboží, tak pro lidi.

Témata:  Afghanistán výbušniny terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy