Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Pákistánu do Afghánistánu mířila obří zásilka látky na výrobu výbušnin, vezl ji zelinář

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Nákladní auto přepravující zeleninu vezlo z Pákistánu do Afghánistánu také 156 pytlů s dusičnanem amonným, který se používá při výrobě výbušnin. Jde o jednu z největších zásilek této látky, kterou se afghánské policii podařilo odhalit.

Podle mluvčího guvernéra provincie Nangarhár šlo o osm tun chemikálií ukrytých pod zeleninou. Dusičnan amonný se dá použít i jako hnojivo, ale do Afghánistánu je dovoz této látky z bezpečnostních důvodů zakázán. 

Afghánistán a Pákistán se často navzájem obviňují z poskytování zázemí teroristům, kteří připravují útoky za hranicemi. Loni v květnu zemřelo při pumovém útoku v Kábulu přes 150 lidí a k atentátu byl tehdy použit nákladní vůz s nákladem trhaviny.

V květnu byl odvolán nangarhárský guvernér v rámci personálních změn v oblasti, kde se v poslední době prudce zhoršila bezpečnostní situace. Podle úřadů nedokázal účinně zabránit korupci, jež se týká i hraničního přechodu, kde byla dnes zadržena zásilka a který je jedním z hlavních vstupů z Pákistánu jak pro zboží, tak pro lidi.

Témata:  Afghanistán výbušniny terorismus

Související

Aktuálně se děje

25. července 2024 17:00

Šéfka EK vyzvala státy, aby nominovaly na eurokomisaře i ženy. Česko navrhlo jen Síkelu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek zaslala české vládě dopis, v němž opět vyzvala, aby státy nominovaly na eurokomisaře jak muže, tak i ženu. Uvedl to úřad vlády na sociální síti X

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy