Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump mezi čtyřma očima jednal s Kimem. Podle amerického prezidenta navázali skvělý vztah

Symbol, nebo skutečný průlom?
Symbol, nebo skutečný průlom?
Foto: Twitter

Singapur - Po necelé hodině skončilo v Singapuru setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem mezi čtyřma očima. Po přestávce na oběd rokování pokračovalo. Trump poté oznámil, že se dospělo k dohodě. Nyní se oba politici chystají podepsat společné prohlášení.

Rozhovory pokračovali za účasti dalších členů obou delegací. Trump hodnotí úvodní jednání s Kim Čong-unem jako velmi dobré. Prohlásil, že s vůdcem KLDR navázal skvělý vztah, a věří, že společně problémy vyřeší.

Hlavním tématem summitu je jaderné odzbrojení KLDR, za které jsou Spojené státy ochotny poskytnout Severní Koreji bezpečnostní záruky. "Budeme spolupracovat a postaráme se o to," řekl Trump po rozhovoru s Kimem.

Jednání americké a severokorejské delegace, kterého se ze strany USA účastní ministr zahraničí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton a personální šéf Bílého domu John Kelly, trvalo do 11:30 místního času (05:30 SELČ), kdy je plánována přestávka na oběd. Po něm rozhovory pokračovaly.

Šéf Bílého domu poté řekl, že vrcholná schůzka proběhla lépe, než si kdokoli mohl představit. Ve společném prohlášení Trump a Kim ocení pokrok dosažený při rozhovorech a zavážou se, že budou v započatém úsilí pokračovat, řekl televizi CNN nejmenovaný americký činitel.

Témata:  Donald Trump Singapur Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy