Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osud lodi Aquarius vyburcoval europoslance. Chtějí rychlou reformu azylového systému

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Štrasburk - Europoslanci tlačí na lídry členských zemí EU, aby na červnovém summitu konečně našli shodu ohledně reformy azylového systému. Jinak prý může EU čelit zásadnímu humanitárnímu problému. Vrásky na čele navíc přidělává europoslancům nová italská vláda.

EU se azylovou reformou bezvýsledně zabývá již dva roky. Velká část europoslanců považuje za varování osud lodi Aquarius s více než 600 migranty, kterou o víkendu odmítly přijmout Itálie i Malta. Hrozící tragédii odvrátila španělská vláda, která nabídla lodi přistát ve Valencii.

„Není to ojedinělá situace. Není čas odkládat řešení migrace,“ řekl socialistický poslanec Udo Bullman, podle něhož je odmítavá reakce Itálie varováním. Podobně se vyjádřila řada dalších poslanců, kteří často odkazovali na návrh reformy označované jako Dublin IV schválený loni parlamentem. EP počítal s přerozdělováním migrantů a s tím, že nebudou muset o azyl žádat v první evropské zemi, což však nenašlo u členských států dostatečnou podporu.

„Neříkám, že by měl být v Evropě přijímán každý migrant. Ale nemůžeme nechat umírat lidi ve Středozemním moři,“ prohlásil během parlamentní debaty místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Potřebný je podle něho jak realistický plán investic v Africe či posílení ochrany vnějších hranic unie.

Bulharské předsednictví minulý týden předložilo ministrům vnitra členských zemí nový návrh, z něhož však nezmizely přerozdělovací kvóty vyvolávající odpor zejména v postkomunistických zemích včetně Česka. Nesouhlas však daly najevo i Itálie či Německo a hledání možného kompromisu tak bude záležitostí nadcházejícího summitu.

Témata:  uprchlíci EU Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy