Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí vojáci v Jižní Koreji nejsou věcí KLDR, zdůrazňuje Soul

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Soul - Po summitu KLDR-USA se mimo jiné řeší budoucnost amerických vojáků na území Jižní Koreje. Podle Bílého domu není jejich stažení na programu dne a podobně se dnes vyjádřil i úřad jihokorejského prezidenta.

Americký prezident Donald Trump po setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem prohlásil, že by rád stáhnul americké vojáky z Jižní Koreje, ale že to zatím není na pořadu dne. Jako vstřícný krok vůči KLDR však pozastavil konání manévrů armád USA a Jižní Koreje.

Trump ve středu v rozhovoru s televizí Fox News řekl, že až přijde vhodný čas, rád by poslal americké vojáky z Koreje domů. "Rád bych vojáky stáhnul, jakmile to bude možné, protože nás to stojí obrovské a obrovské peníze," prohlásil prezident. 

"Americké vojenské síly v Jižní Koreji nejsou předmětem jednání mezi Severní Koreou a Spojenými státy, neboť jsou společnou záležitostí Washingtonu a Soulu," uvedl dnes podle agentury Reuters nejmenovaný činitel úřadu jihokorejského prezidenta.

Vojáci USA jsou v Jižní Koreji od války v 50. letech. Podle Pentagonu tvoří tamní kontingent přes 23.000 aktivních příslušníků armády. Skutečný počet ale závisí na použité metodice, Fox News například uvádí 28.500 vojáků.

Témata:  Jižní Korea U.S. ARMY Donald Trump Severní Korea

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy