reklama

Jen za minulý týden irácké úřady deportované ze dvou letů do Bagdádu vrátily zpět do Finska. "Irácká policie je odmítla přijmout, neboť uvedli, že se nevracejí dobrovolně. A také neměli pasy," uvedli aktivisté z podpůrné sítě Right to Live, která pomáhá uchazečům o azyl. Finská policie následně bez dalších podrobností potvrdila, že k takovým případům skutečně došlo.

Podle informací Right to Live se irácká policie z neznámého důvodu rozhodla neuznávat dočasné cestovní doklady a trvá na předložení pasů. Náhradní dokumenty Finsko vydává deportovaným od loňského roku, pokud nemají platné pasy.

Finsko se již několik let snaží uzavřít s Irákem bilaterální dohodu o repatriaci občanů, což by výrazně usnadnilo deportace. V případě takového ujednání by cestovní dokumenty vydával vyhoštěným přímo Irák a Helsinky by navíc mohly vypravovat speciální deportační lety.

Kvůli neexistenci dohody ale musí Finsko vyhoštěné posílat běžnými linkami s eskortou. Loni tak bylo deportováno 154 Iráčanů, další více než tisícovka souhlasila s dobrovolným návratem do vlasti. Podle aktuálních údajů platných k letošnímu dubnu čeká na deportaci z Finska 1700 lidí, většinou Iráčanů.