Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini trvá na sčítání Romů v Itálii, kritizují ho i koaliční partneři

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím – Navzdory tvrdé kritice italský ministr vnitra Matteo Salvini trvá na svém plánu, který se týká sčítání Romů a deportaci těch bez dokumentů. Uvedl to dnes odpoledne na twitteru.

„Sčítání Romů a kontrola veřejných výdajů z rozpočtu. Když to navrhovala levice, bylo to dobré, když to navrhnu já, jsem rasista. Neustoupím, budu pokračovat," napsal dnes na twitteru Salvini. V této souvislosti připomněl podobný návrh milánských politiků z roku 2012 na sčítání Romů v tomto městě - tehdy šlo o součást projektu, který měl pomoci rodinám s dětmi.

Ochranou romských dětí v osadách, které jejich rodiče neposílají do školy, se v pondělí hájil i Salvini. Politik, který svou předvolební kampani stavěl mimo jiné na protimigrantské politice, v pondělí řekl, že sčítání má ukázat, „kdo a jak tam žije". „Náš cíl je zmapovat situaci v romských táborech," uvedl Salvini. Úřady by pak podle něj v rámci dohod mezi státy vyhostily ty, kteří nemají patřičné dokumenty.

Salviniho za jeho prohlášení o sčítání Romů kritizovala nejen opozice, ale také koaliční partner jeho strany, vicepremiér Luigi Di Maio, který krok označil za neústavní. „Včera migranti, dnes Romové, zítra pistole všem," komentoval Salviniho plán expremiér Paolo Gentiloni z levicové Demokratické strany (PD).

Maurizio Martina, který dočasně PD vede, slova ministrova vnitra označil za „odporná". „Máme-li opravdu přikročit ke sčítáním, začal bych fašisty a rasisty," reagoval poslanec PD Matteo Orfini. Šéfka italské unie židovských komunit Noemi Di Segniová přirovnala Salviniho záměr sčítání Romů k represím židů za fašistického vůdce Benita Mussoliniho.

Vicepremiér Luigi Di Maio, který je lídrem strany Hnutí pěti hvězd, poprvé od vzniku vlády začátkem měsíce svého koaličního partnera veřejně kritizoval. Záměr šéfa Ligy Salviniho označil za neústavní.

Salviniho kritizoval i mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein, který novinářům řekl, že "nelze deportovat evropské občany na základě etnických kritérií".

Témata:  Itálie romové EU Matteo Salvini

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy