Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva se vysmála Bílým přilbám: Důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii byly podvrženy

Chemické zbraně
Chemické zbraně
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko dnes kritizovalo USA a jejich spojence, že se spolehli na padělané důkazy, když obvinili syrskou vládu z chemických útoků na civilisty. Mezinárodní organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) podle Moskvy objektivně neprozkoumala údajné chemické útoky a prý podléhá politické kontrole.

"Mise OPCW pro chemické zbraně v Sýrii se chce politicky zalíbit, její působení nemá nic společného s objektivitou a nestranností," prohlásil náčelník vojsk radiační, chemické a biologické ochrany ruských ozbrojených sil generál Igor Kirillov. 

"USA, Británie, Francie a jejich spojenci uvedli mezinárodní společenství v omyl tím, že spoléhají na vykonstruovaná obvinění, že Sýrie s ruskou pomocí porušuje zákaz chemických zbraní," míní generál.

Bílé přilby působící v oblastech kontrolovaných povstalci podle něj měly vzorky chemických látek a za pomoci výbušnin vyrobily krátery, aby vypadaly jako výsledek bombardování. 

Kirillov se na tiskové konferenci vysmíval snímkům masivních kanystrů s plynem, které podle aktivistů byly svrhávány z vrtulníků vládních sil při údajném chemickém útoku na město Dúmá u Damašku 7. dubna. "Je překvapivé, že metrákové zásobníky nepoškodily nádobí a nábytek - nepoškozené zůstalo dokonce i lůžko, na které kanystr spadl, a to naznačuje, že nádoba byla do místnosti vtažena, jak ukazují i stopy na podlaze," řekl.

Tým vyšetřovatelů OPCW nemá pověření, aby určoval viníky. Společný tým OSN a OPCW, který měl tento úkol, byl zrušen poté, co Rusko, blízký spojenec syrské vlády, loni vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN o prodloužení mandátu této mise.

Kirillov dnes také uvedl, že zpráva OPCW z minulého týdne o použití sarinu a chloru u města Latámina a u vsi Chán Šajchún loni v březnu v provincii Hamá se rovněž opírá o podvržené důkazy. Snímky, které údajně prokazují nasazení bomby se sarinem, podle něj zachycují střepiny konvenční munice a vzorky chemických látek byly podle něj podvrženy.

Témata:  chemické zbraně Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy