reklama

Cílem odpůrců brexitu je britský parlament, před kterým hodlají vyzvat vládu premiérky Mayové, aby umožnila Britům znovu hlasovat o budoucnosti země. Organizátorem akce je skupina People's Vote, podle které není "brexit hotovou věcí", a je proto třeba, aby lidé, kteří s ním nesouhlasí, dali najevo svůj názor.

Protestního pochodu se účastní také řada politiků opozičních labouristů, liberálních demokratů, ale i někteří konzervativci. Podle agentury AP k demonstrantům promluví mimo jiné předseda Liberálních demokratů Vince Cable. Většina britských médií píše o tisících účastníků, list The Guardian odhaduje jejich počet na 50.000.

Zastánci brexitu u příležitosti výročí referenda z 23. června 2016, ve kterém se 51,9 procenta hlasujících vyslovilo pro odchod Británie z evropského bloku, vyzvali premiérku Mayovou, aby odchod z EU prosadila.

Johnson v příspěvku v bulvárním listu The Sun napsal, že by Mayová měla zajistit "úplný britský brexit" a nikoli takový, který by připomínal toaletní papír, tedy "měkký, poddajný a zdánlivě nekonečně dlouhý". Ministr obchodu Liam Fox a ministr pro brexit David Davis zdůraznili, že odchod z unie bez dohody nadále zůstává jednou z možností.