Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini burcuje ke vzpouře: EU zcela ignoruje migrační problémy Itálie

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím – Italský ministr vnitra prohlásil, že chce přejít od slov k činům. Matteo Salvini má v plánu postavit se proti celé Evropě a radikálně změnit evropské zásady migrační politiky, o kterých se bude mluvit už o víkendu v Bruselu. Itálie ale podle Salviniho bruselský summit o migrační politice musí bojkotovat, protože „EU zcela ignoruje migrační problémy Itálie“.

„Itálie se nebude podílet na nelegálním migračním byznysu,“ napsal italský politik na své facebookové stránce 16. června, kdy mořské lodě s nelegálními migranty byly otočeny zpátky k původnímu pobřeží. „Příště se budou muset podívat kolem sebe, jestli nejsou přístavy [neitalské], které by je mohly přijat,“ doplnil Salvini. Uprchlické lodě Itálie směruje ke Španělsku a žádné uprchlíky už přijímat nechce.

Názory Salviniho čílí kritice nejen v EU, ale i v samotné Itálii. Jeho politika je označovaná za fašistickou kvůli sčítání Romů, které ministr prováděl za účelem jejích „evidence“ a „vyhoštění“. V roce 2014 papež při oficiálním setkání s představiteli romské menšiny v Itálii řekl, že jim soucítí kvůli stereotypům a předsudkům panujícím v italské společnosti.

Jako příklad papež použil situaci, kdy řidiče hromadné dopravy veřejně upozorňují cestující na to, že v dopravě jsou Romové, kteří jim mohou ukrást jejích osobní věci. Příští den Salvini na svém facebooku zveřejnil příspěvek, kde říkal, že chování řidičů podporuje.

Italská vláda projevuje nekompromisní postoj vůči uprchlíkům. Salvini vystupuje za to, aby se další evropské státy jako například Francie či Španělsko zapojily a začali přijímat uprchlíky aktivněji. Odmítání přijímat uprchlické lodě v Itálii pokračuje.  

Jeho největší kritik a zároveň jeden z nejznámějších italských novinářů je Saviano. Novinář už dlouhou dobu žije pod ochranou policie kvůli velké zločinnosti v zemi. Saviano píše, že místo posílení bezpečí novinářů v Itálii, Salvini je zvyklý jim vyhrožovat.  

Krajně pravicová strana Salviniho v březnu získala 17 % voličských hlasů. Svoji politiku strana buduje na výrazně protiimigrační agendě. Německý kancléř chce spolu s Itálii a německým ministrem vnitra Seehoferem založit novou taktiku, jak bojovat proti nelegální migraci.  

Témata:  Itálie uprchlíci EU Matteo Salvini

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy