Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se zbavuje uprchlíků. Do jiné země EU poslalo jen letos 4100 osob

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung vrátily německé úřady za prvních pět měsíců letošního roku do ostatních zemí EU na 4100 migrantů na základě dublinských pravidel. Za celý loňský rok takto vrátilo Německo zhruba 7100 migrantů, z toho téměř třetinu do Itálie.

Dublinská pravidla stanoví, že azylové řízení má zahájit země, v níž uprchlík poprvé o azyl požádal nebo v níž prokazatelně poprvé vstoupil na území EU. Podle verdiktu Soudního dvora EU z letošního ledna ale migranta po ilegálním vstupu do unie nelze do prvního unijního státu poslat zpět automaticky. Daná země musí podat u úřadů prvního státu žádost o jeho opětovné přijetí.

Spolkový úřad pro uprchlíky letos do května podal většinu takových žádostí do Itálie, kam jich zaslal na 9200. Jen 1400 migrantů tam ale bylo v téže lhůtě vráceno.

O vracení migrantů vedou v Německu spor spolková kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer. Zatímco ministr vnitra chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranic, kancléřka to odmítá a chce najít evropské řešení.

Témata:  uprchlíci Německo EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy