Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zastavit migranty proudící do Evropy ? Rutte a další chtějí uzavřít dohody EU s africkými státy

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Nizozemský premiér Mark Rutte navrhuje, aby se Evropská unie pokusit uzavřít s africkými státy kvůli migraci dohody podobné té, která na jaře 2016 prakticky zastavila migrační tlak na Balkáně. Uvedl to při příchodu na  summit EU v Bruselu.

Podobný názor jako Rutte mají i další účastníci jednání. Potřebu soustředit se na lepší ochranu vnější hranice EU potvrdil dnes i šéf Evropské rady Donald Tusk, který vrcholným unijním schůzkám předsedá.

„Alternativou takového řešení je chaoticky postupující uzavírání hranic, také těch uvnitř EU, a rostoucí konflikty mezi členskými zeměmi unie," varoval Tusk. Někdo si podle něj může myslet, že jeho návrhy na řešení jsou příliš tvrdé. „Ale věřte mi, pokud se na nich nedohodneme, dočkáme se daleko tvrdších návrhů od daleko tvrdších hochů," dodal.

Rutte také dodal, že je nyní v první řadě nutné rozbít „cynický obchodní model" pašeráků lidí, v jehož důsledku umírají migranti ve Středozemním moři. Právě zde by podle něj mohly nové dohody pomoci.

Pro uzavřená střediska na evropské půdě se pak dnes vyslovila Paříž. „Musíme mít kontrolovaná střediska," řekla na okraj summitu francouzská ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová. „Mají-li být řešením hotspoty nebo střediska na jižním pobřeží Středomoří, která země na tomto pobřeží s tím bude souhlasit? Teď o žádné nevím," řekla a tím, že by to muselo být na dobrovolném základě.

Jednání se zeměmi na severu Afriky podle státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře se již delší dobu vedou. „Pro ty konkrétní země je to citlivé téma," řekl Chmelař v průběhu summitu novinářům. "Už se delší dobu jedná se zeměmi původu vyplutí. Podle nás je to jediná cesta pro dlouhodobou prevenci," podotkl. Premiéři zemí visegrádské skupiny (V4) se podle něj na pravidelné schůzce před summitem shodli, že záchytná centra je nutné mít mimo kontinent.

Německá kancléřka Angela Merkelová se při příchodu na summit vyjadřovala podobně jako Rutte. Zdůraznila navíc, že je potřeba o těchto tématech začít vyjednávat přímo s africkými státy.

K opatrnosti v tomto ohledu vyzval předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker, který před novináři dokonce varoval před "neokolonialismem". Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová při příchodu na jednání zdůraznila i další možnosti, jak posílit ochranu vnější hranice EU; například rozšířený mandát a více peněz i lidí pro unijní pohraniční a pobřežní stráž, tedy agenturu Frontex.

Témata:  EU migrace uprchlíci Mark Rutte 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy