Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mattis ujistil Japonsko že spojenectví s USA trvá navzdory dění na Korejském poloostrově

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonsko, které na svém území hostí 50.000 amerických vojáků a také americké válečné lodě, považuje Spojené státy za nedílnou součást své bezpečnosti. Šéf Pentagonu James Mattis, který dnes přicestoval do Tokio, ujistil, že spojenectví mezi USA a Japonskem trvá navzdory dění na Korejském poloostrově.

Mattis prohlásil, že Washington chce zachovat v regionu silnou obranu, i když zrušil společné vojenské cvičení s Jižní Koreou. Cvičení byla ukončena jako vstřícný krok vůči KLDR po setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem  v Singapuru 12. června.

Šéf Pentagonu dnes také Japonsko podpořil v jeho úsilí objasnit osudy Japonců unesených do KLDR. Pchjongjang se k únosům Japonců přiznal v roce 2002 a pěti uneseným japonským občanům a jejich příbuzným povolil návrat do Japonska. Severní Korea sdělila, že zbývajících osm unesených je už po smrti. Tokio ale žádá více informací o tom, co se s těmito lidmi stalo. Japonsko má navíc podezření, že uneseny byly až stovky lidí.

Tokio odmítá poskytnout KLDR ekonomickou pomoc, dokud obě země neustaví řádné diplomatické vztahy.

Témata:  Japonsko Severní Korea James Mattis

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy