Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická krize je mnohem starší, než se zdá. Dříve na ní ale bylo něco jinak

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dnešní diskuze o migraci se soustředí na dva chybné předpoklady. Prvním předpokladem je skutečnost, že migrace je zcela nový fenomén. Druhým předpokladem je omyl, že Středomoří bylo vždycky rozděleno, přičemž lidé se stěhovali z chudých jižních břehů na pobřeží prosperujícího severu. Evropské dějiny nebyly nikdy černobílé a migrace se vyvíjela zcela jinak, než se může zdát na první pohled.

V době mezi 16. a 18. stoletím lidská mobilita v mezích Středomoří byla velmi intenzivní. V této době se migrace vyvíjela zcela opačným směrem než dnes. Evropané se kvůli náboženskému pronásledování aktivně stěhovali do Afriky a Blízkého východu. Tento trend se zvýšil v 19. století, kdy se chudí rolníci začali masově stěhovat ze Španělska, Malty, Itálie a Francie do severní Afriky. 

Hlavními důvody masové migrace bylo náboženské a politické pronásledování, Evropa nebyla totiž vždy demokratická a svobodná. Nejdramatičtějším případem náboženského uprchlictví bylo vyhnání Židů a muslimů ze Španělska v roce 1492. Židé se přesunuli do Řecka, některých italských oblastí, Afriky a Blízkého východu. V průběhu historie důvody stěhování lidí z Evropy jinam se měnily.

Lidé z Evropy se častěji stěhovali do Osmanské říše, která mohla přistěhovalcům nabídnout nové příležitosti. Istanbul a severní Afrika zažívaly dobu své prosperity, zatímco v Evropě vládla válka a náboženské pronásledování. 

Evropané v Osmanské říši mohli získat prestižní pozice například v armádě nebo ve státním řízení. Nejslavnějším příběhem je příklad Roxolany, která se stala manželkou Sultána Suleymana Velkolepého a získala titul Hürrem Sultán. Původně křesťanská otrokářka se narodila na Ukrajině ve městě Rohatyn. Kvůli obchodování s otroky se dostala do sultánského harému, kde se do ní zamiloval panovník. V průběhu svého manželství Roxolana projevovala aktivní zájem o vnější politiku Osmanské říše.

Tato migrace ze severu na jih pokračovala až do 20. století, kdy tento proces začal směrovat opačným směrem. Opačné stěhování do Evropy začalo posílením strategického, politického a ekonomického významu severu, a to díky velkým evropským koloniím mimo samotnou Evropu. Evropa se najednou stala důležitým mezinárodním hráčem, tento význam neztratila ani dodnes. 

Témata:  migrace historie Evropa Země 1 uprchlíci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.