Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exodus civilistů v jižní Sýrii je větší, než se čekalo. Kvůli bojům uteklo 270.000 lidí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Exodus civilistů z jižní Sýrie pokračuje a je mnohem masivnější, než se myslelo. K hranici s Jordánskem a Izraelem okupovanými Golanskými výšinami míří na 270 tisíc lidí. Dosud se uváděl počet 100 tisíc osob.

Boje jsou nyní soustředěny v jihozápadní provincii Dará."Podle našich nejnovějších poznatků počet vysídlených lidí v jižní Sýrii překročil 270.000," sdělil mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Izrael ani Jordánsko pro uprchlíky hranici neotevřely, ale poskytují humanitární pomoc.

Jordánsko chce o situaci jednat s Ruskem, které je hlavním spojencem Damašku. Jordánský ministr zahraničí Ajman Safadí řekl, že v úterý odcestuje do Moskvy a sejde se tam se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Jednat s ním chce o tom, jak "nejrychleji dospět k příměří" v Sýrii.

V Jordánsku se od roku 2011 zaregistrovalo jako uprchlíci na 650.000 Syřanů, Ammán už další přijmout nehodlá.

Témata:  Sýrie uprchlíci Jordánsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.