Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stromový muž byl operován. Lékaři mu oddělali obří bradavice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dháka - Lékaři v bangladéšské nemocnici provedli výjimečnou sérii operací, při nichž mladíkovi odstranili několikakilogramové bradavice z rukou a nohou. Zákrok byl úspěšný. Abul Badžandar (25) se nejvíce těší na to, až obejme svou ženu a dceru.

Badžandar, jehož ruce ještě donedávna vypadaly jako strom, podstoupil od letošního února několik operací. "Po pěti operacích již zbývá jen několik malých estetických zákroků a rehabilitace," komentovala pro média stav svého pacienta doktora Samanta Lal Senová, jedna z členů týmu lékařů, kteří operace prováděli. Dodala, že jeho ruce jsou ještě zesláblé, ale do pěti měsíců by měly být schopny obnovit normální funkce.

"Jelikož neznáme přesnou příčinu nemoci, nemůžeme ho definitivně vyléčit. Ale doufáme, že příště budeme moci odstranit jeho bradavice dříve, než dorostou tak obřích rozměrů," vysvětlila doktorka Lal Senová listu El País.

Zdroj: YouTube

Badžandar pochází z chudé rodiny, která neměla na časnější lékařský zákrok. Proto dosáhlo jeho onemocnění takových rozměrů. Celkem jeho obrovské bradavice vážily asi pět kilogramů.

Koncem loňského roku se o nemocném mladíkovi dozvěděl novinář z agentury AFP, který o případu napsal. Díky tomu posléze bangladéšská vláda nabídla muži, že mu operaci zaplatí.

Nemoc zvaná epidermodysplasia verruciformis, zvaná též Lewandowskyho-Lutzův syndrom, je velmi vzácné neléčitelné onemocnění. Lidská kůže se při něm podobá kůře stromů, proto se těmto lidem říká Stromoví lidé.

Témata:  Bangladéš operace nemoc

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy